Hazai pálya

 

Hazai Pálya

A közlekedésbiztonsággal is, mint minden más területtel szorosan kapcsolódó témakörről, a MINŐSÉGRŐL fejtek ki néhány gondolatot.
Az autóiparban, a gépiparban nagy erőfeszítéseket tesznek a minőség, a minőségbiztosítás érdekében, hogy a lehető legjobb minőségben kerüljenek piacra a termékek. Sajnos nem minden területen van ez így. A minőség az élet minden területén jelen van, de nem ugyan olyan fontosságot tulajdonítanak neki! Itt álljunk meg egy gondolat erejéig. Ha ilyen fontos szerepe van a minőségnek, akkor határozzuk meg, hogy mi is az a MINŐSÉG? Nagyon fontos, hogy ezzel a fogalommal tisztában legyünk, mert ennek alapján tudjuk eldönteni sebészi pontossággal, hogy a termék, a szolgáltatás megfelelő minőségű-e.

A hitelességemhez

Tehát: A minőség az elképzelés és a megvalósítás különbségének a mértéke! (azoknak akik nem járatosak ezen a területen: Az elképzelés a termékre, szolgáltatásokra vonatkozó szerződések, a szabványok, a műszaki leírások, rajzdokumentációk, etalonok szabják meg a minőséget. Amennyiben ezektől eltérést tapasztalunk a minőség kifogásolható. Van javítható és van javíthatatlan selejt, de itt már az ár csökkenését eredményezi, ha a megrendelő, vevő elfogadja a javított terméket.
Ennek alapján azt tanácsolom mindenkinek, hogy keresse az elképzelés és a megvalósítás közötti különbséget, és akkor megkapja a MINŐSÉGET!
Az útépítésnél sok kifogás merül fel az utakkal kapcsolatban. Egy új út megépítésénél
az a vállalkozó nyeri el a útépítés lehetőségét aki a legalacsonyabb árat adja!? Még soha nem hallottam, vagy tapasztaltam azt, hogy először meghatározták volna a minőségi követelményeket! Ebből kell kiindulni és szigorúan ellenőrizni, betartatni azt! Ezek után jöhetnek az ajánlatok, és aki a legjobb ajánlatot teszi meg nyerje meg a kiírást. Fontos az anyagi rész is a kivitelezés határideje is, de a legfontosabb a MINŐSÉG!
Az autóiparban fordultak már elő minőségi problémák, amit a gyártó elismert és pontosan meghatározták, hogy mely sorszámú autókat kell visszarendelni. Sok balesetet, életet megmentve ezzel. A közlekedés szerves része az út is, ezért sokkal jobban kell figyelni a minőségre. Egy munka, egy termék, egy szolgáltatás addig nem tekinthető késznek, még a minőség ellenőrzés meg nem történt. Pl. egy szabónál ha nem vagyunk elégedett az elkészített termékkel, és a szabó nem tudja a megbeszéltek szerint elkészíteni, jogos a kifogásunk, a reklamálásunk! Ebben az esetben mi magunk vagyunk a minőség ellenőrök. Az oktatásban is figyeljünk arra, hogy azt kapjuk-e, ami alapján jelentkeztünk az oktatásra. A politika sem kivétel, mert a kampányban sok ígéretet kapunk, melynek alapján választunk, majd kiderül, hogy a kampányígéretekre rá sem lehet ismerni! Az ígéreteket a fajsúlyuk alapján tudjuk eldönteni, hogy milyen mértékben valósultak meg. A nyertes összes kampányígéretéből 100%-ból, hány % valósult meg? A fajsúlyosabbak a legmeghatározóbbak, és ha a 100%-tól – X%-al eltér a program vállalni kell a következményeket! Ez így tisztességes, korrekt a választókkal szemben.

Kucsera Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük